Niezależnie od tego, jak bardzo chciałabym przejść na dietę bez słodyczy, jesienią i zimą czekolady potrzebuję najbardziej. To chyba nieuleczalne, chociaż i tak zrobiłam duże postępy w ilości i częstotliwości jej spożywania. Zachowując zdrowy rozsądek nie mogę gwałtownie zrezygnować ze słodyczy. Raz na jakiś czas pozwalam sobie na coś kalorycznego. Dziś w roli głównej gorąca czekolada – jeden z moich ulubionych deserów.

Gorąca czekolada – składniki:

  • mleko
  • śmietanka 30%
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • czekolada
  • cukier muscovado

Mąkę ziemniaczaną mieszam z odrobiną mleka. Do pozostałej ilości mleka dolewam śmietankę i dosypuję cukier. Całość podgrzewam. Następnie dodaję mieszankę ze skrobią i doprowadzam do wrzenia. Na koniec zalewam czekoladę mlekiem i mieszam.

Jakby komuś tego dobra było za mało proponuję dodać bitą śmietanę, kruszone migdały i startą czekoladę.

Bloglovin'

2 thoughts on “Gorąca czekolada – szybki przepis”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *