Tłusty czwartek, a w zasadzie tydzień poprzedzający go to jak dla mnie idealna okazja do ostatecznego pożegnania słodyczy przed planowanym chwilowym ich odstawieniem. W ciągu roku mam takie momenty, kiedy czuję, że muszę przejść na „detoks słodyczowy”. Taki moment nieuchronnie się zbliża, więc postanowiłam zaspokoić swoją ochotę na słodycze. Przedstawiam Wam banalnie proste przepisy na moje ulubione faworki i pączki.

Faworki

Składniki:

  • 300 g mąki
  • łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 4 żółtka
  • pół szklanki śmietany
  • łyżka spirytusu
  • olej ryżowy do smażenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie wyrabiam. Rozwałkowuję ciasto (im bardziej cienkie ciasto, tym bardziej kruche faworki). Smażę na gorącym oleju do zrumienienia. Odsączam na papierowym ręczniku.

Pączki

Składniki:

  • 1 opakowanie serka homogenizowanego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki
  • olej ryżowy do smażenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszam. Łyżkę moczę w gorącym oleju i zgarniam na nią ciasto. W ten sposób pączki lepiej odchodzą od łyżki. Smażę na głębokim oleju, a następnie odsączam na papierowym ręczniku.

Bloglovin'

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *