W grudniu często załącza mi się tryb perfekcyjnej pani domu. W pieczenie pierniczków bawię się kolejny rok z rzędu. Ciastka te są również sztandarowym prezentem, który dostaję na święta. Finał jest taki, że dużo pierniczków zostaje samotnych, ponieważ nikt nie jest w stanie ich wszystkich zjeść. W tym roku postanowiłam dla odmiany zrobić chatę z piernika (składniki takie same jak na pierniczki). Posłuży ona jako dekoracja, a pierniczki i tak pewnie dostanę w prezencie. Chatka z piernika ma to do siebie, że trzeba się trochę bardziej do niej przyłożyć. Efekty jednak są nieprzeciętne.

Chatka z piernika – składniki.

Sypkie:

500 g mąki pszennej

1 szklanka cukru pudru

Przyprawa do piernika

1 łyżka kakao

2 łyżeczki sody

Szczypta soli

 

Mokre:

1/2 kostki masła

1 szklanka miodu

1 jajko

 

Lukier:

cukier puder

białko z 1 jaja

Miód i masło podgrzewam do momentu ich połączenia. Do miski wsypuję sypkie składniki, dolewam masło z miodem i dodaję jajko. Całość zagniatam i odstawiam do lodówki, aby stężało. Ciasto dzielę na pół i rozwałkowuję na grubość ok. 1 cm. Wycinam ściany i dach. Całość ląduje w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na 10 minut. Dodatkowo potrzebuję lukier i dachówki z płatków śniadaniowych.

Bloglovin'

One thought on “Chatka z piernika na bogato”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *